Aanbod voor de basisschool

Voor de basisschool hebben we een breed aanbod van unplugged lessen tot geavanceerd programmeren voor zowel de leerling als de docent. Van beginners tot gevorderd. Hierbij kunnen wij 12 voorgeïnstaleerde laptops en Crumble Controllers of micro:bit’s verzorgen (BO: groep 6+). Daarnaast hebben we verschillende robots en ander materiaal zoals codebugs,, Mbot, Coder MIP e.a..

Unplugged

Er zijn veel voorbeelden van de zogenaamde UNPLUGGED programmeerlessen op internet te vinden waarbij kinderen zonder computer met enkele beginselen van het programmeren kennismaken. Begeleiding vanuit Boktorrobotica is mogelijk. Voorbeeld: www.codekinderen.nl/leerling/unplugged/

Scratch

Scratch is een heel leuk programma voor jong (en oud) om al programmerend bijvoorbeeld leuke verhaaltjes te maken. Als je hier nog niet mee bekend bent is kan je starten met Scratch Junior.

Scratch site.      ScratchLogo      scratchweb.nl

Met een Picaxe microcontroller kan je sensoren en motoren aansluiten en laten samenwerken met je Scratchprogramma. ( S2P : Scratch to Picaxe)

CRUMBLE CONTROLLER 

De Crumble is een goedkoop makkelijk te gebruiken microcontrollerboard. Met een paar crocodilleclips, USB-kabel en gratis software kan je al leds laten knipperen, sensoren gebruiken enz.. Je kunt twee motortjes aansturen. Je moet dan wel een batterij er bij aansluiten. Het maakt gebruik van dezelfde visuele programmeertaal als Scratch, maar dan veel eenvoudiger wat het voor basisschoolleerlingen erg aantrekkelijk maakt. Toch kunnen er geavanceerde schakelingen mee worden gemaakt.

Crumble_Basic-Connections-600x550

Voor site producent klik hier (Engelstalig)

Voor Engelse site met programmervoorbeelden: klik hier

 

CodeBug

CodeBug

 

Net als de Crumble heeft de CodeBug een overeenkomstige visuele programmeertaal. Door de vormgeving, ledmatrix en knoopcelbatterij is de Codebug als “broche” te dragen.

Website: www.codebug.org.uk

Micro:bit:

visueel online programmeren met de microbit

 

De micro:bit het microcontroller breakoutboard “van de BBC” speciaal ontwikkeld voor kinderen en het onderwijs. Programmeren doe je “online”, Chromebook, Windows, Mac, het kan allemaal.

bit-bot met de micro:bit

 

Meerwaarde van de micro:bit:

  • zowel visuele programmeertalen als tekstuele talen.
  • kompas en acc-meter geïntergreerd.
  • bluetooth en speciale radiofunctie geïntergreerd.
  • veel ondersteuning.

Site: http://microbit.org/nl/

 

CodeBug versus Crumble versus micro:bit:

Alle hebben voor- en nadelen.

Chris Dorna heeft een mooie vergelijking tussen CodeBug en Crumble gemaakt op:  www.codekids.nl/?p=199

Wij geven daarom een eigen visie:

Als wearable springt de Codebug of micro:bit er bovenuit. Als je iets leuks in elkaar wilt knutselen heeft de Crumble enkele belangrijke voordelen zoals motordriver en de mogelijkheid tot schroefconnectoren of Dupont stekkers.

Voor de eerste stap in het programmeren vinden wij de Crumble Controller beter omdat de het programmeren simpeler is dan bij de andere twee en er “niets” mis kan gaan.

 Arduino:

Arduino is het meest bekend en we zien vaak arduino aanbod op de basisschool. Veelal worden codes gekopieerd en geplakt zodat er niets gecodeerd wordt. Het gros van de kinderen leert er niet mee coderen. In combinatie met Ardublocks of Scratch zou zou een Arduino wel kunnen. Echter zijn de hierboven genoemde platforms veel beter geschikt. Wil een specifieke leerling toe aan wat meer uitdaging, kan Arduino een goede keuze zijn.

Andere verwijzingen voor de basisschool:

Online programmeren met STUDIO.CODE: http://studio.code.org/

Spelenderwijs gestructureerd denken: http://thefoos.com/play/

Cursus van TU delft :  Cursus  en  artikel

Meer info op de site van: mediawijsheid.nl

Geef een reactie