Afstandsensor HC04

Met een HC04 afstandssensor kan je de afstand tot een voorwerp meten en de Bucket-Bot laten ontwijken voordat hij botst.

De HC04 geeft een “Ultrasonor” signaal af (trigger) en meet de tijd voordat de echo terug komt (echo). De afstand is in van centimeters 2 tot 255.

De gemeten afstand wordt opgeslagen in een “variabele”. In de wiskunde wordt x en y vaak als naam voor een variabele gebruikt. Blockly gebruikt namen als varA, varB enz.. Je kunt ook zelf namen aan variabelen geven.

Welke naam voor een variabele vind jij handig?

Hieronder kan je zien hoe de HC04 aangesloten wordt.

Bucket-bot EASYPRINT:

BB_Ultra

BB_Ultra_connect

Doe de HC-SR04 in de connector zodat C.2 verbonden is met de ECHO en C.0 met de TRIG.

Pootje C.2 wordt nu voor de afstandssensorĀ gebruikt. Als je een schakelaar of iets anders aangesloten hebt op C.2 moet je die los maken!

Je kunt, als je dat wilt, beide microschakelaars van de Bucket-Bot laten werken via C.3. Dat hoeft niet want je kan de afstandssensor nu gebruiken om botsingen te vermijden. Als er meer Bucket-Bot’s tegelijkertijd rijden is het wel raadzaam de microschakelaars te gebruiken. Zorg er voor dat je geen kortsluiting maakt! (Als je hebt gesoldeerd is dit dus extra werk.)

Opdracht 1:

Programmeer de Bucket-Bot zo dat deze met de HC04 afstandssensor objecten ontwijkt.

Opdracht 2:

Voeg leuke beweging en/of geluid toe.

Opdracht 3:

Laat de Bucket-Bot elke keer een andere kant op draaien. (laat een variabele onthouden welke kant het laatst opgedraaid is).

Opdracht 4:

Laat per gedetecteerd object ook de draaihoek, het geluid en richting veranderen. Wie kan de kijker het meest verrassen?